SEO nedir ve ne işe yarar?

Dijital pazarlama tekniklerinde önemli bir yer tutan SEO, web sitesinin arama motorlarındaki konumunu iyileştirmeye, siteye gelen organik trafiği geliştirmeye ve kullanıcılara benzersiz bir deneyim yaşatmaya ilişkin uygulanan teknik ve stratejik çalışmaları kapsamaktadır. Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltması ile oluşan SEO, Türkçede arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. Genel olarak SEO web sitesinin arama motoru sonuçlarında yükselmesi ve ziyaretçi trafiği açısından performans sağlanması için yapılan işlemlere denir. Dijital medyanın yükselişi ile birlikte SEO çalışmaları da büyük önem kazanmıştır. Arama motoru algoritmalarının gelişmesi ile SEO çalışmaları da daha kapsamlı hale gelmiştir. 

Arama motorlarında üst sırada olmak neden önemlidir?

Dijital rekabetin arttığı bu çağda, hizmetler ve kurumsal kimlik bakımından rakiplerden ayrışmanın ve üstün bir konuma gelmenin yolu doğru bir dijital pazarlama planına sahip olmaktır. İşletmenin çevrimiçi pazarda varlığını kuvvetlendiren dijital pazarlama faktörlerinden en önemlisi de arama motoru optimizasyonudur. İnternet sitelerine yapılan arama motoru optimizasyonu ile SERP’lerdeki konum iyileştirilir ve dijital dünyadaki görünürlük arttırılır. Web sitesine çekeceğiniz organik hit, işletmeniz açısından daha çok müşteri demektir. 

SEO çalışmaları site içi SEO ve site dışı SEO olarak ikiye ayrılır. Site içi SEO çalışmaları anahtar kelimeleri, içerikleri, teknik durumları ve yapısal unsurları kapsar. Site dışı SEO çalışmaları ise sosyal medya linklerini, marka bilinirliğini ve otorite sahibi sinyalleri kapsamaktadır. 

Site içi SEO

Site içi SEO çalışmaları sitede kontrolü sağlanabilen ve değiştirilebilen her şeyi kapsamaktadır. Bu yüzden SEO çalışmalarının başlangıcı için ideal olan çalışmalar site içi SEO çalışmalarıdır. 

Site içi SEO çalışmasında başarılı olmak için yapılması gerekenler nelerdir?

Anahtar kelime: Anahtar kelimenin tanımlanması SEO çalışmalarının ilk adımıdır. SEO çalışmasına başlamadan evvel anahtar kelimelerin net bir biçimde belirlenmesi gerekir. Anahtar kelime seçiminde aşağıdaki faktörler etkilidir. 

Arama hacmi: Arama hacmi anahtar kelimenin ay bazında aranma miktarına işaret etmektedir. Arama hacmi müşterilerin nasıl davrandığını veya nasıl davranmayı düşündüğünü gösteren işaretlerden biridir. SEO çalışmalarından maksimum verim almak için bütün bu davranışların kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve ele alınması gerekir. Anahtar kelime veya anahtar kelime gruplarını bulmak için anahtar kelime araçları kullanılabilir. Anahtar kelime araçlarının kullanımında aylık olarak en yüksek aranma hacmine sahip kelimeler seçilmelidir. Bu şekilde siteye daha çok trafik çekilir. 

Rekabet: Site içi SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken başka bir husus da rekabettir. Arama motoru sonuçlarına göre ilk sayfada olmak basit bir iş değildir. Bu noktada anahtar kelime rekabeti açısından veri sağlayan araçlar kullanılabilir. Anahtar kelimelerin rekabet durumu birçok faktörü kapsayacak biçimde hesaplanır. Özetle bir anahtar kelimeden ne kadar fazla para kazanılıyor ise anahtar kelimenin rekabeti o kadar yüksektir. Kısıtlı bütçeler ile yapılabilen çalışmalar için SEO alanında uzman kişilerden yardım alınmalıdır. SEO hizmetlerimizden yararlanmak ve arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak için bize ulaşabilirsiniz. 

Amaç: Anahtar kelime konusunda arama hacmi kadar önemli olan bir diğer konu da amaçtır. Kısaca amaç, arama yapan kişiler için yapılabilecekleri kapsamaktadır. Amaç bakımından zayıf anahtar kelimeler site trafiği getirmemektedir. Bu açıdan yapılan analizlerin ve değerlendirmelerin önemi büyüktür. 

Özgün içerik: SEO için içerik oluştururken dört unsurun göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Genellikle bu dört unsurdan biri ya da ikisi ihmal edilir. Arama sonuçları adeta arama motorunun bir ürünüdür. Bu yüzden arama motoru firmaları sonuçlarını daha iyi bir hale getirmek amacıyla uğraşır. Kullanıcılara ne kadar nitelikli içerikler sunulursa kullanıcılar ilgili arama motorlarında o kadar çok arama yapar. Bu yüzden kaliteli içerik oluşturmak SEO açısından adeta bir zorunluluktur. 

Anahtar kelimeler içeriğe nasıl eklenmelidir?

Arama motorları anahtar kelime doldurma gibi stratejileri fark etmektedir. Artık anahtar kelimeler gereğinden çok kullanıldığında arama motorları tarafından ceza kesilir. Bu nedenle daha yaratıcı ve anahtar kelimelerin içeriğe yedirildiği nitelikli işler yapılmalıdır. Kullanılan anahtar kelimeler içerikte doğal bir konumda olmalıdır. Bu sayede arama motorlarına sinyal gönderilir ve içeriğin neyle ilgili olduğu anlatılır. Diğer taraftan destekleyici anahtar kelimeler kullanılarak içeriğin daha kapsamlı ve nitelikli bir hale getirilmesi gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta anahtar kelimeleri doğal bir şekilde kullanmaktır. 

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler kısa anahtar kelimelere kıyasla daha az aranma hacmine sahiptir. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler birkaç kelimeden bir araya gelir. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin içerikte kullanılması spesifik sorgulamaları yakalamak açısından avantajlıdır. Aranma hacmi düşük olsa da tıklanma oranı ve dönüşümler yüksek olur. Bunun sebebi de aramayı yapan kişilerin aradığını bulmayı başarmasıdır. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin kullanımında doğal olmak gerekir. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler nerede anlamlı görünecek ise orada kullanılmalıdır. 

İçeriğin uzunluğu

İçeriğin uzunluğu arama motorları bakımından önemli unsurlardandır. İdeal bir içerik uzunluğu yoktur. İdeal uzunluk alanlara ya da stratejilere göre farklılık gösterebilir. Oluşturulan içerik kısa ve zayıf ise sıralamaya girebilmek bir hayli zordur. Sıralamaya girememek arama motorlarının içeriği faydalı bulmaması olarak adlandırılabilir. Bu hususta oluşturulan içeriğin ne kadar uzun olması gerektiğini belirlemek adına hedefteki anahtar kelime için ilk sayfadaki sonuçlar incelenmelidir. İlk sayfadaki içeriğin kelime sayısının üzerine çıkarak faydalı içerikler oluşturmak gerekir. Fakat yalnızca kelime sayısını arttırmak için içeriğe kelime eklemek doğru değildir. İçeriğe değer katmayan kelimelerin içerikte olmasının bir yararı olmayacaktır. 

İçeriğin özgünlüğü

Arama motorları kopya içerikleri hiç sevmez. İyi bir içerik oluşturmak için çaba gösterilmesi gerekir. Sayfaların herhangi birinde kopya içerik bulunmamalıdır. Oluşturulan içeriklerin her birinin özgün olması gerekir. Arama motorlarında yer almak için özgün olmak şarttır. Aksi takdirde site ceza alacaktır. 

İçeriğin değeri

Arama motorları günden güne daha iyi bir duruma gelmiştir. İyi içerik ile kötü içerik arasında ayrım yapabilen arama motorları için değer niteliği oldukça önemlidir. Eğer oluşturulan içerik kaliteli ise yapılan sorgulamalara beklenen cevabı verebilmelidir. Bunun getirisi de istenilen sıralamaya sahip olmak şeklindedir. 

Meta veri

Başlıklar, açıklama

Meta veri, kullanıcılara ve arama motorlarına sayfa hakkında bilgi veren HTML koduna denir. Zaman içinde farklı meta veriler ortaya çıkmıştır. SEO açısından önemli olan başlık etiketi ve açıklama etiketi sayfa hakkındaki net bilgileri içerir. 

Başlık etiketi

Arama motorları bu etikette kullanılan kelimelere bakarak sayfanın sıralamasını yapar. 

Başlık etiketi için ideal kullanım biçimleri nelerdir?

Uzunluk 50-60 karakter civarında olmalıdır. Bunun üzerinde kullanılan her uzunluk için arama motoru sonuçlarında belli kısımlar kesilmektedir. 

Başlık etiketinin ilk kısmında temel anahtar kelime kullanılmalıdır. 

Her sayfa açısından özgün başlık etiketi kullanılmalıdır. 

Başlık etiketi sayfanın içinde görünmez. Sadece arama motorlarının sonuç sayfasında ve tarayıcının sekme bilgisinde gözükür. 

Açıklama etiketi

Açıklama metni arama motoru sonuçlarındaki iki satırlık kısımdır. Açıklama etiketi sayfanın neyle ilgili olduğunu açıklayan ifadelerden oluşur. Bu bölüm için ideal uzunluk 110-130 karakterdir. Metnin kolay bir şekilde okunması ve yazı hakkında bilgi vermesi gerekir. Bu noktada anahtar kelime doldurma gibi işlemlerden uzak durulması gerekir. Sayfanın içeriği hakkında 1-3 cümle kullanılmalıdır. Her sayfa için özgün bir açıklama etiketi oluşturulmalıdır. 

Sayfa yükleme hızı

Sayfa yükleme hızının yavaş olması kullanıcı deneyiminin kötü olmasına neden olur. Arama motorları da bu sinyali fark eder. Bu nedenle sayfanın durumunun kontrol edilmesi için bir SEO uzmanından destek alınabilir. 

URL yapısı

URL site sayfalarının adresi demektir. URL adresi mümkün olduğunca basit bir yapıda olmalıdır. Kullanılan her alt dosya ve alt kategori otorite kaybına neden olacaktır. SEO bakımında otorite bir sayfanın başka sayfalara göre ağırlığına işaret eder. 

Görsel kullanımı

Kullanılan görsellere uygun isimleri vermek SEO çalışmalarını iyileştirmektedir.

Görseller konusunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Görsellerin isimleri anahtar kelime ile uyumlu olmalıdır. Diğer bir husus ise alt etikettir. Alt etiket görselin ne olduğunu belirlemeye yarar. Alt etiketi arama motorlarına görsel hakkında bilgi verir. Alt etikete anahtar kelime doldurma işlemi yapılmamalıdır. Alt etiketinde açıklayıcı olmaya özen gösterilmelidir. 

Mobil uyumluluk

Google mobil uyumluluğu olmayan siteleri cezalandıracağını açıklamıştır. Buradaki asıl amaç siteleri mobil uyumlu hale getirmektir. Kullanıcılara daha iyi bir deneyim sağlamak ve siteye daima trafik çekmek için sitenin mobil uyumlu olması gerekir.